A program bemutatása

 

Az Utcafrontnál zajló közfoglalkoztatás az Utcafront és a Közép-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Haller utcai Kirendeltsége, illetve a X. kerület Kőbányai Polgármesteri Hivatal együttműködésében jött létre, hatósági szerződéssel.

2013. nov. 01.-én a Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat engedélyével és a Kőkert Non-Profit Közhasznú Kft. szakmai irányításával, a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Haller utcai kirendeltségének együttműködésével csatlakoztunk a Téli Közfoglalkoztatási Programhoz. Ennek keretén belül, felmenő rendszerben (8+2+8+14)  a Bánya utcai lakóink közül összesen 32 fő közfoglalkoztatott felvételére nyílt lehetőségünk.

A 32 főből, 11 fő a program által nyújtott képzési lehetőségen vett részt pl.: kompetencia alapú, szakirányú képzés, szociális gondozó, faipari gépkezelő, bérügyintéző, stb., a többiek egyéb helyszíneken teljesítették a munkaidejüket, csoportokra bontva több helyszínen, különböző feladatokat végeztek az elmúlt időszakban.

Azóta a 32 fő 50-re növekedett, további 44 főt pedig iskolák részére közvetítünk ki. Az így összesen 94 fő foglalkoztatott személy foglalkoztatási programja jelenleg szakmai és tapasztalati alapját képezik a program országos méretű kiterjesztésének, amely a Szeretetszolgálat tervei között szerepel.

 

        vissza az oldal tetejére

 

 

 

Főbb tevékenységek az Utcafront közfoglalkoztatási programjában

 

1. Intézményi karbantartás:

Bánya utca: Az irodai udvar tatarozása, falak festése, takarítása, a padlások kitakarítása, lomtalanítása, az irodák és a vendégszoba tatarozása, ablakok és nyílászárók felújítása, a tetőszerkezet takarítása, tatarozása. A szállón több karbantartási feladat folyamatos végzése a gondnok felügyelete alatt. A pincéből kialakított közösségi helyiség kezdeti munkáit végezték, pl. takarítás, szemét kitermelése, több köbméternyi föld kitermelése, betonozás.

A Dob utcai (ingyenes használatba kapott) ingatlan teljes belső tatarozása, új vizesblokkok kialakítása, burkolás.

A Maglódi úti raktárunk teljes leltározása, kitakarítása több esetben is. A raktározáshoz szükséges anyagmozgatási munkák folyamatos végzése, a nem használható adománybútorok tüzelőfává való felaprítása.

Részvétel az AVM, a Habitat For Humanity és a Baptista Szeretetszolgálat együttműködésében a X. kerület Kőbányai Önkormányzat által felajánlott szociális bérlakások felújítási munkálataiban.

 

2. Logisztikai feladatok:

Több esetben is jelen voltunk a Lurdy Házban nyíló játszóház kialakításánál, jellemzően takarítási, és anyagmozgatási feladatokat láttuk el.

Emellett a logisztikai osztály számára is több esetben nyújtottunk segítséget szállítási feladatoknál ahol emberi munkaerőre volt szükség.

 

3. Köztisztasági, takarítási munkák:

A Bánya utca és a környező utcák folyamatos tisztán tartása.

A Kőkert Non-Profit Kft. együttműködésével és a BKK pályafelügyelet együttműködésével 39 köbméternyi illegális hulladékot összeszedése, elszállítása a 37-es villamos Őrház – Élessarok megállók közötti pályarészéről.

Maglódi úton és az Algyógyi úton 60 köbméternyi illegális szemét összeszedése, eltávolítása. Ezt a projektet Fehér Bertalan örökítette meg a Szeretetszolgálat évkönyve számára.

 

4. Tahi Tábor:

A Tahi Baptista Tábor számára az ottani állandó munkák ellátására kezdetben 2 fő karbantartó, és 1 fő konyhai kisegítő munkakörbe delegáltunk közfoglalkoztatott embereinket.

 

5. Egyéb eredmények:

A programidőszak végéig 7 fő lépett tovább magasabb szintű szállásra, 5 fő helyezkedett el állandó munkahelyen.

 

        vissza az oldal tetejére

©  Készült az Utcafront megbízásából 2015. Design: Borbély Péter