Hírek, események

 

 

 

 

Fő támogatónk, a Magyar Fejlesztési Bank segítségével megvalósult eddigi fejlesztések

Az államtitkár példaértékűnek nevezte az Utcafront elkötelezettségét

A Magyar Fejlesztési Bank, mint fő támogatónk évről évre támogatja a Baptista Szeretetszolgálat Utcafront részlegének munkáját, fejlesztési terveinek megvalósítását. A Fejlesztési Bank által biztosított források olyan rendkívüli fejlesztéseket tesznek lehetővé intézményünkben, amelyek eddig minden esetben jelentős és minőségi változást hoztak az Utcafront életében, mind az ellátó intézmény, mind az itt dolgozó kollégák, mind pedig az ellátottak vonatkozásában.

 

2012-13 - Fürdőszoba felújítások

 

2014 - Programautók vásárlása

 

2015 - Tetőfelújítás

 

2016 - Eszközbeszerzés és energetikai fejlesztés

 

A Fejlesztési Bank legutóbbi egyedi támogatásával egy olyan energetikai fejlesztést sikerült megvalósítani a szállón, amely nem csak a megvásárolt eszközök által biztosítanak több lehetőséget a szolgáltatások között, de a meg lévő szolgáltatások fenntartásának költségeit is csökkenteni fogják az elkövetkező években, lehetőséget kínálva arra is, hogy az ily módon csökkenő kiadások újabb fejlesztéseknek adjanak teret.

A fejlesztés keretein belül vásároltunk egy ipari mosógépet és egy ipari szárító gépet, lecseréltük a a csapokat és zuhanyfejeket energiatakarékos szerelvényekre, vásároltunk új tűzhelyeket és korszerűsítettük a fűtésrendszert.

A fejlesztés kiemelkedő eleme volt az ipari mosógép és ipari szárítógép, melynek nyomán

 

- Minden lakónk, de krízisellátást igénybe vevő, utcáról érkező ember is akadálytalanul moshat ezentúl. A korábban használt átlagos háztartási mosógépek nem voltak alkalmasak a folyamatos igénybevételre, gyakoriak voltak a meghibásodások. Az új mosógéppel és szárítógéppel ez a probléma megszűnt.

 

- A mosógép és szárítógép mellé felvettünk két fő mosodást, akiket a közfoglalkoztatási program keretében foglalkoztatunk. Ismét létrejött a Baptista Szolgáltató Centrumban már működő elv, amely szerint rászoruló segít rászorulónak.

 

 

 

 

A támogatásokat mind a Szeretetszolgálat vezetősége és kollégái, mind az ellátottak nevében nagyon köszönjük!

Budapest – Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára levélben mondott köszönetet minap mindazért, amit a Baptista Szeretetszolgálat Utcafront szolgálatának munkatársai a kiszolgáltatott léthelyzetben élő emberek érdekében tettek a rendkívüli hideg időszakában.

 

 

Czibere Károly levelében hangsúlyozta: a rendkívüli, szélsőséges hideg időszakában a kihűlés kockázatának kitett emberek védelmét a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai „mindvégig fokozott odafigyeléssel, elkötelezetten, példaértékűen, hivatástudattal végezték a tragikus esetek elkerülése érdekében”. A politikus hozzátette, hatékony segítségnyújtás csak abban az esetben lehetséges, ha sikerül széleskörű társadalmi összefogást teremteni. Mint írta, ha a településeken összefognak az érintett szervezetek, szakemberek, akkor a bekövetkező krízishelyzeteket meg tudjuk oldani. Az ilyen jellegű összefogással és szoros együttműködéssel a korábbi évekhez hasonlóan most is sikerült emberi életeket megmenteni. „Köszönet illeti Önöket magas színvonalú szakmaiságukért is, és a feladat ellátásból fakadó többletterhek vállalásáért”, zárta szavait az államtitkár megjegyezve, hogy a jövőben is számít a Baptista Szeretetszolgálat munkatársainak szakmai együttműködésére.

A segélyszervezet hajléktalan-ellátás területén dolgozó intézményei a téli krízis időszakában férőhelyen felül is fogadták a hozzájuk fordulókat, senkit sem küldtek el, miközben szorosan együttműködnek a Menhely Alapítvány diszpécser szolgálatával. Ha ismét szükség lesz rendkívüli intézkedésre (ami az időjárási előrejelzések szerint a közeli jövőben nem valószínű), az intézmények újra életbe léptetik a korábbi gyakorlatot. Jelenleg a Baptista Szeretetszolgálat (az Utcafront és a Baptista Integrációs Központ) Budapest egyik legnagyobb ilyen ellátással foglalkozó szervezeteként közel ezer hajléktalan léthelyzetben lévő rászorultról gondoskodik a fővárosban. A házak folyamatosan telt házzal működnek, a rendkívüli hideg idején ezt mégis meg tudták növelni több tucatnyi veszélybe került jelentkezőről való gondoskodással.

 

Fotó: Mónus Márton

forrás: baptistasegely.hu

 

 

 

Látogatás a Corvinus Egyetemről

Az Utcafront vendégei voltak - immár többedik alkalommal - Elekes Zsuzsa, a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitikai Intézetének tanára és szociológia alapszakos hallgatók különböző országokból, Norvégiából, Mexikóból, Kínából, Franciaországból, néhányan az Erasmus Program keretein belül.

A vendégeknek az Utcafront vezetője, Dr. Miletics Marcell bemutatta azt a komplex ellátó rendszert, amelyet az Utcafront működtet, megismerhettek egy saját élményű munkatársunkat is, majd körbejárták az intézményt, melynek során találkozhattak az egymásra épülő integrált ellátási formákkal, kiemelten magukkal az ellátott emberekkel.

 

Elekes Zsuzsa tanárnővel beszélgettünk a látogatásról:

 

“Próbálom minden évfolyammal megszervezni, hogy valamilyen intézménybe elmenjünk. Az egyetemen a hallgatók különböző társadalmi problémákról hallanak, többek között a hajléktalanságról, kábítószer-függőségről, azért jöttünk ide, hogy az ott hallottakat kiegészíthessék egy gyakorlati, életszerű élménnyel. Szoktunk járni börtönbe, hajléktalan szállóra, néha gyerekvédelmi intézménybe is ellátogatunk.

Azt tapasztalom, hogy nagyon szeretik az ilyen intézménylátogatásokat a hallgatók, még a vizsgaidőszakban is úgy emlékeznek vissza, hogy ez milyen nagy élmény volt, hiszen ez valami más, az egyetemen egy kicsit elszigetelt világban élnek, itt pedig valami életszerűt tapasztalnak, látnak.

Számunkra nagyon érdekes volt Marcell előadása, bemutatta azt a komplex ellátó rendszert, amelyet az Utcafront megvalósított . A hallhatók ilyen praktikus és gyakorlati ismerettel az órákon nem nagyon találkoznak, még úgy sem, hogy mi a kollégáimmal azért igyekszünk egy gyakorlat közeli tudást átadni nekik.

Amit itt láttunk ma is, az ehhez képest valami teljesen más élmény, amikor egy olyan ember mesél a problémákról és a megoldási módokról, ellátási formákról, aki maga is ebben dolgozik már hosszú ideje. Úgy láttam a hallgatók arcán, hogy nagyon megrázó élmény volt például, amikor bejött egy munkatársatok, aki korábban maga is hajléktalan volt és szenvedélybeteg, és elmesélte az életét. Egy egyetemistának meghatározó élmény, amikor először találkozik egy valóban érintett személlyel.

Köszönjük, hogy évek óta fogadtok minket és bemutatjátok a munkátokat, a hallgatóink minden bizonnyal viszik tovább ezeket az élményeket magukkal.”

 

 

Doktorrá fogadom...

Az Utcafront vezetője, Miletics Marcell az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen cum laude minősítéssel megszerezte doktori fokozatát. Az Utcafront munkatársai és a Szeretetszolgálat vezetősége nevében is ezúton gratulálunk!

Az avatási ceremóniát az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Aula Magna termében tartották, ahol kollégák és családtagok is megjelentek.

 

 

A baptista iskolák adománya az Utcafrontnak

– Nyolcvan zsák ruha, takarók és mintegy ötven kilogrammnyi tartós élelmiszer érkezett január 20-án péntekig a hajléktalan ellátással foglalkozó intézményekhez a baptista fenntartású iskoláktól – összegzett Dr. Miletics Marcell, a Baptista Szeretetszolgálat Utcafront részlegének igazgatója, aki hálásan köszönte meg a rendkívüli segítséget, ám hozzátette, még mindig várják az adományokat.

A szociális munkások arra hívják fel a figyelmet, hogy szükség lenne még pokrócokra, kabátokra, hálózsákokra, téli cipőkre, zoknikra, kesztyűkre, nadrágokra, takarókra és pulóverekre, de tartós élelmiszerre is. Az adományokat az Utcafront szociális munkásai a nap 24 órájában várják a X. kerület Bánya utca 1. szám alatt. A felajánlások ügyében a 06-1-2609855-ös telefonszámot érdemes hívni.  A segélyszervezet a hajléktalan léthelyzetben élő emberek érdekében várja a pénzadományokat is az alábbi számlaszámom: KDB Bank - 13555555-55555555-55555555. (A közlemény rovatba írják rá: Utcafront.) Szükség lenne üresen álló, hasznosítható ingatlanokra is. A segélyszervezet önkéntesek jelentkezését ugyancsak szívesen fogadja!

A Baptista Szeretetszolgálat krízisautója hétfőtől péntekig napi 10 órában járja az utcákat, a segítők a Menhely Alapítvány diszpécser szolgálatával együttműködve 8-tól 18 óráig dolgoznak. Nagyon fontos, hogy mindazok, akik olyan fedél nélkül élőt látnak, akinek segítségre van szüksége, hívják a 06-1-3384186-os telefonszámot! Élelem, tea és meleg ruha van az autóban, és aki szeretne valamelyik intézménybe, nappali melegedőbe kerülni, azt oda irányítják, ha orvosi segítségre van szükség, intézkednek.

A segélyszervezet HUBA-Rescue24 mentőcsapata az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kérésére speciális járművekkel áll készen arra, hogy ha a helyzet megköveteli, az utakon és az elzárt településeken segítsen a bajba jutottakon.

 

 

Senkit sem küldenek el a baptista intézmények!

A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai arra hívják fel a figyelmet, hogy szükség lenne pokrócokra, kabátokra, hálózsákokra, téli cipőkre, zoknikra, kesztyűkre, nadrágokra, takarókra és pulóverekre. A felajánlások ügyében Kalló Zoltánné várja az értesítéseket az utcafront@baptistasegely.hu címen, vagy a 06-1-2609855-ös telefonszámon.  A segélyszervezet a hajléktalan léthelyzetben élő emberek érdekében várja a pénzadományokat is az alábbi számlaszámom:KDB Bank - 13555555-55555555-55555555. (A közlemény rovatba írják rá: Utcafront.) Szükség lenne üresen álló, hasznosítható ingatlanokra is. A segélyszervezet önkéntesek jelentkezését ugyancsak szívesen fogadja!

 A téli mínuszok idején különösen fontos, hogy odafigyeljünk a környezetünkben élőkre és megakadályozzuk a tragédiákat, a közöny ellen tenni kell.  Az idei télen is előfordulhat, hogy a hirtelen lehűlés életveszélybe sodorja mindazokat, akiket az utcán ér az éjszaka. A Baptista Szeretetszolgálat krízisautója hétfőtől péntekig napi 10 órában járja az utcákat, a segítők a Menhely Alapítvány diszpécser szolgálatával együttműködve 8-tól 18 óráig dolgoznak. Nagyon fontos, hogy mindazok, akik olyan fedél nélkül élőt látnak, akinek segítségre van szüksége, hívják a 06-1-3384186-os telefonszámot!

Élelem, tea és meleg ruha van az autóban, és aki szeretne valamelyik intézménybe, nappali melegedőbe kerülni, azt oda irányítják, ha orvosi segítségre van szükség, intézkednek. Miletics Marcell, az Utcafront igazgatója arra figyelmeztetett, nem lehetünk közönyösek, oda kell figyelnünk a környezetünkben élő idős és mélyszegélységben élő emberekre, hiszen sokan saját lakásukban is veszélybe kerülhetnek. Az adományokat – akár tartós élelmiszert is – az Utcafront szociális munkásai a nap 24 órájában várják a X. kerület Bánya utca 1. szám alatt. (Munkaidő után a Kolozsvári utca felőli bejáratnál. Az Utcafront munkatársai az adományokért a krízisidőszakban a sürgetőbb feladatok miatt sajnos nem tudnak címre menni.)

A Baptista Szeretetszolgálat hajléktalanellátás területén dolgozó intézményei az elkövetkezendő napokban férőhelyen felül is befogadják a hozzájuk fordulókat, senkit sem küldenek el. A Bánya utcai szálló mellett a Baptista Integrációs Központ Soroksáron kettő, Csepelen és Újbudán egy-egy hajléktalanok átmeneti szállását, Pesterzsébeten egy kiléptető szállót üzemeltet.

 

 

Látogatás - SZENT ANGÉLA FERENCES ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány fenntartásában működő Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium 8. osztályos tanulói jártak az Utcafront Menedék Bánya utcai intézményében.

A látogatás célja volt az iskolában hirdetett és a gyakorlatban is megélni kívánt Assisi Szent Ferenc szellemiségének megfelelő hozzáállás megismerése. Hogyan jelenik meg a trecento (XIII. század) idején virágzásnak induló, és akkor forradalmian új, hitéleti szempontból is úttörő, együttérző lelkület - amely a legelesettebbek felé való fordulás hagyományát teremtette meg - a jelenben, egy keresztény alapokra épülő szervezet szakmai programjában, szolgáltatásaiban.

A látogatókat a nemrég felújított új közösségi helyiségben fogadta kollégánk, Tréfás Gábor, aki bemutatta intézményünket, beszélve az Utcafront kialakulásáról, jelenéről és céljairól.

A vendégeket körbevezetve az intézményben a 8. osztályos tanulók közelről is megismerhették az Utcafront szolgáltatásait, bepillantást kaphattak az itt élő emberek életébe is.

©  Készült az Utcafront megbízásából 2015. Design: Borbély Péter